سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تغییر
 
قالب وبلاگ

آثار

 

خیام آثار علمی و ادبی بسیار تالیف نمود که معروفترین آنها هفده رساله و کتاب است بشرح زیر:  

 

 

·                     1- رساله فی براهین‌الجبر و المقابله به زبان عربی، در جبر و مقابله که فوق العاده معروف است و بوسیله دکتر غلامحسین مصاحب در تهران به چاپ رسیده است.  

 

 

·                     2- رساله کون و تکلیف به عربی درباره حکمت خالق در خلق عالم و حکمت تکلیف که خیام آن را در پاسخ پرسش امام ابونصر محمدبن ابراهیم نسوی در سال 473 نوشته است و او یکی از شاگردان پورسینا بوده و در مجموعه جامع البدایع باهتمام سید محی الدین صبری بسال 1230 و کتاب خیام در هند به اهتمام سلیمان ندوی سال 1933 میلادی چاپ شده است.  

 

 

·                     3- رساله‌ای در شرح مشکلات کتاب مصادرات اقلیدس و این رساله در سال 1314 به اهتمام دکتر تقی ارانی به چاپ رسید که از لحاظ ریاضی بسیار مهم است.  

 

 

·                     4- رساله روضة‌القلوب در کلیات وجود.  

 

 

·                     5- رساله ضیاء العلی.  

 

 

·                     6- رساله میزان‌الحکمه.  

 

 

·                     7- رساله‌ای در صورت و تضاد.  

 

 

·                     8- ترجمه خطبه ابن سینا.  

 

 

·                     9- رساله‌ای در صحت طرق هندسی برای استخراج جذر و کعب.  

 

 

·                     10- رساله مشکلات ایجاب.  

 

 

·                     11- رساله‌ای در طبیعیات.  

 

 

·                     12- رساله‌ای در بیان زیگ ملکشهاهی.  

 

 

·                     13- رساله نظام الملک در بیان حکومت.  

 

 

·                     14- رساله لوازم‌الاکمنه.  

 

 

·                     15- اشعار عربی خیام که در حدود 19 رباعی آن بدست آمده است.  

 

 

·                     16- نوروزنامه.  

 

 

·                     17- رباعیات فارسی خیام که در حدود 200 چارینه (رباعی) یا بیشتر از حکیم عمر خیام است و زائد بر آن مربوط به خیام نبوده بلکه به خیام نسبت داده شده.  

 

 

·                     18- عیون الحکمه.  

 

 

·                     19- رساله معراجیه.  

 

 

·                     20- رساله در علم کلیات.  

 

 

·                     21- رساله در تحقیق معنی وجود.  

 

 


[ چهارشنبه 91/2/20 ] [ 4:5 عصر ] [ بهرام میرمحمدیان ] [ نظرات () ]
عمر خیام
 
 
 
 
   

خیام

 

غیاث الدین ابوالفتح، عمر بن ابراهیم خیام (خیامی) در سال 439 هجری (1048 میلادی) در شهر نیشابور و در زمانی به دنیا آمد که ترکان سلجوقی بر خراسان، ناحیه ای وسیع در شرق ایران، تسلط داشتند. وی در زادگاه خویش به آموختن علم پرداخت و نزد عالمان و استادان برجسته آن شهر از جمله امام موفق نیشابوری علوم زمانه خویش را فراگرفت و چنانکه گفته اند بسیار جوان بود که در فلسفه و ریاضیات تبحر یافت. خیام در سال 461 هجری به قصد سمرقند، نیشابور را ترک کرد و در آنجا تحت حمایت ابوطاهر عبدالرحمن بن احمد , قاضی القضات سمرقند اثربرجسته خودرادر جبرتألیف کرد.

 

خیام سپس به اصفهان رفت و مدت 18 سال در آنجا اقامت گزید و با حمایت ملک شاه سلجوقی و وزیرش نظام الملک، به همراه جمعی از دانشمندان و ریاضیدانان معروف زمانه خود، در رصد خانه ای که به دستور ملکشاه تأسیس شده بود، به انجام تحقیقات نجومی پرداخت. حاصل این تحقیقات اصلاح تقویم رایج در آن زمان و تنظیم تقویم جلالی (لقب سلطان ملکشاه سلجوقی) بود.

 

در تقویم جلالی، سال شمسی تقریباً برابر با 365 روز و 5 ساعت و 48 دقیقه و 45 ثانیه است. سال دوازده ماه دارد 6 ماه نخست هر ماه 31 روز و 5 ماه بعد هر ماه 30 روز و ماه آخر 29 روز است هر چهارسال، یکسال را کبیسه می خوانند که ماه آخر آن 30 روز است و آن سال 366 روز است هر چهار سال، یکسال را کبیسه می خوانند که ماه آخر آن 30 روز است و آن سال 366 روز می شود در تقویم جلالی هر پنج هزار سال یک روز اختلاف زمان وجود دارد در صورتیکه در تقویم گریگوری هر ده هزار سال سه روز اشتباه دارد.
بعد از کشته شدن نظام الملک و سپس ملکشاه، در میان فرزندان ملکشاه بر سر تصاحب سلطنت اختلاف افتاد.

 

 به دلیل آشوب ها و درگیری های ناشی از این امر، مسائل علمی و فرهنگی که قبلا از اهمیت خاصی برخوردار بود به فراموشی سپرده شد. عدم توجه به امور علمی و دانشمندان و رصدخانه، خیام را بر آن داشت که اصفهان را به قصد خراسان ترک کند. وی باقی عمر خویش را در شهرهای مهم خراسان به ویژه نیشابور و مرو که پایتخت فرمانروائی سنجر (پسر سوم ملکشاه) بود، گذراند. در آن زمان مرو یکی از مراکز مهم علمی و فرهنگی دنیا به شمار می رفت و دانشمندان زیادی در آن حضور داشتند. بیشتر کارهای علمی خیام پس از مراجعت از اصفهان در این شهر جامه عمل به خود گرفت.

 

دستاوردهای علمی خیام برای جامعه بشری متعدد و بسیار درخور توجه بوده است. وی برای نخستین بار در تاریخ ریاضی به نحو تحسین برانگیزی معادله های درجه اول تا سوم را دسته بندی کرد، و سپس با استفاده از ترسیمات هندسی مبتنی بر مقاطع مخروطی توانست برای تمامی آنها راه حلی کلی ارائه کند.

 

وی برای معادله های درجه دوم هم از راه حلی هندسی و هم از راه حل عددی استفاده کرد، اما برای معادلات درجه سوم تنها ترسیمات هندسی را به کار برد؛ و بدین ترتیب توانست برای اغلب آنها راه حلی بیابد و در مواردی امکان وجود دو جواب را بررسی کند. اشکال کار در این بود که به دلیل تعریف نشدن اعداد منفی در آن زمان، خیام به جوابهای منفی معادله توجه نمی کرد و به سادگی از کنار امکان وجود سه جواب برای معادله درجه سوم رد می شد. با این همه تقریبا چهار قرن قبل از دکارت توانست به یکی از مهمترین دستاوردهای بشری در تاریخ جبر بلکه علوم دست یابد و راه حلی را که دکارت بعدها (به صورت کاملتر) بیان کرد، پیش نهد.

 

خیام همچنین توانست با موفقیت تعریف عدد را به عنوان کمیتی پیوسته به دست دهد و در واقع برای نخستین بار عدد مثبت حقیقی را تعریف کند و سرانجام به این حکم برسد که هیچ کمیتی، مرکب از جزء های تقسیم ناپذیر نیست و از نظر ریاضی، می توان هر مقداری را به بی نهایت بخش تقسیم کرد. همچنین خیام ضمن جستجوی راهی برای اثبات "اصل توازی" (اصل پنجم مقاله اول اصول اقلیدس) در کتاب شرح ما اشکل من مصادرات کتاب اقلیدس (شرح اصول مشکل آفرین کتاب اقلیدس)، مبتکر مفهوم عمیقی در هندسه شد. در تلاش برای اثبات این اصل، خیام گزاره هایی را بیان کرد که کاملا مطابق گزاره هایی بود که چند قرن بعد توسط والیس و ساکری ریاضیدانان اروپایی بیان شد و راه را برای ظهور هندسه های نااقلیدسی در قرن نوزدهم هموار کرد. بسیاری را عقیده بر این است که مثلث حسابی پاسکال را باید مثلث حسابی خیام نامید و برخی پا را از این هم فراتر گذاشتند و معتقدند، دو جمله ای نیوتن را باید دو جمله ای خیام نامید. البته گفته می شودبیشتر از این دستور نیوتن و قانون تشکیل ضریب بسط دو جمله ای را چه جمشید کاشانی و چه نصیرالدین توسی ضمن بررسی قانون های مربوط به ریشه گرفتن از عددها آورده اند.

 

استعداد شگرف خیام سبب شد که وی در زمینه های دیگری از دانش بشری نیز دستاوردهایی داشته باشد. از وی رساله های کوتاهی در زمینه هایی چون مکانیک، هیدرواستاتیک، هواشناسی، نظریه موسیقی و غیره نیز بر جای مانده است. اخیراً نیز تحقیقاتی در مورد فعالیت خیام در زمینه هندسه تزئینی انجام شده است که ارتباط او را با ساخت گنبد شمالی مسجد جامع اصفهان تأئید می کند.

تاریخ نگاران و دانشمندان هم عصر خیام و کسانی که پس از او آمدند جملگی بر استادی وی در فلسفه اذعان داشته اند، تا آنجا که گاه وی را حکیم دوران و ابن سینای زمان شمرده اند. آثار فلسفی موجود خیام به چند رساله کوتاه اما عمیق و پربار محدود می شود. آخرین رساله فلسفی خیام مبین گرایش های عرفانی اوست.

 

اما گذشته از همه اینها، بیشترین شهرت خیام در طی دو قرن اخیر در جهان به دلیل رباعیات اوست که نخستین بار توسط فیتزجرالد به انگلیسی ترجمه و در دسترس جهانیان قرار گرفت و نام او را در ردیف چهار شاعر بزرگ جهان یعنی هومر، شکسپیر، دانته و گوته قرار داد. رباعیات خیام به دلیل ترجمه بسیار آزاد (و گاه اشتباه) از شعر او موجب سوء تعبیرهای بعضاً غیر قابل قبولی از شخصیت وی شده است. این رباعیات بحث و اختلاف نظر میان تحلیلگران اندیشه خیام را شدت بخشیده است. برخی برای بیان اندیشه او تنها به ظاهر رباعیات او بسنده می کنند، در حالی که برخی دیگر بر این اعتقادند که اندیشه های واقعی خیام عمیق تر از آن است که صرفا با تفسیر ظاهری شعر او قابل بیان باشد. خیام پس از عمری پربار سرانجام در سال 517 هجری (طبق گفته اغلب منابع) در موطن خویش نیشابور درگذشت و با مرگ او یکی از درخشان ترین صفحات تاریخ اندیشه در ایران بسته شد.

 

 

 

 


[ چهارشنبه 91/2/20 ] [ 4:4 عصر ] [ بهرام میرمحمدیان ] [ نظرات () ]

بیماری «کبد چرب» در کمین ایرانی ها

 

رییس انجمن «گوارش و کبد ایران» از ابتلای 30 درصدی مردم کشور به بیماری «چاقی کبدی» خبر داد و افزود: بیشتر این بیماری ها بر اثر پرخوری و چاقی اتفاق می افتد که می توان با انجام ورزش های منظم و تنظیم رژیم غذایی مناسب از بروز بسیاری از آن ها جلوگیری کرد.

به گزارش ایسنا، منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران دکتر «رضا ملک زاده» صبح روز گذشته در مراسم افتتاح ساختمان جدید پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد بیمارستان شریعتی در جمع خبرنگاران با بیان این که 30 درصد از مردم ایران دارای چربی زاید در کبد هستند، تصریح کرد: نامناسب بودن برنامه تغذیه، پرخوری زیاد و چاقی بیش از حد از مهم ترین علت شیوع این بیماری است.
وی همچنین سکته های قلبی در سنین بالا را از مهم ترین نشانه های «کبد چرب» در افراد برشمرد و گفت: افراد می توانند با انجام ورزش های منظم در 5 روز هفته به طوری که به عرق کردن آنان منجر شود از بروز بسیاری از سکته های قلبی پیشگیری کنند.
ملک زاده در ادامه با بیان اینکه « اکثر زنان ایران در 35 سالگی چاق می شوند» هشدار داد: اکثر زنان ایرانی در این سن به دلیل نداشتن برنامه غذایی مناسب و ورزش نکردن چاق می شوند که این چاقی در ناحیه شکم بیشتر اتفاق می افتد.
رییس پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد بیمارستان شریعتی در ادامه یادآور شد: 20درصد مردم ما به بیماری رفلاکس معده مبتلا هستند و این بیماری کیفیت زندگی آنان را کاهش داده است.

کبد چرب 565


ملک زاده یادآور شد: مصرف چای های لیوانی و موادی مانند سوسیس، کالباس و سس و در نهایت پرخوری به شدت بر بروز بیماری های گوارشی اثرگذار است.
وی هم چنین خبر داد: برنامه پنج ساله ای تدوین شده است که بر اساس آن باید شش بیماری شایع گوارش و کبد کشور از جمله رفلاکس، هپاتیت و کبد چرب کاهش داده شوند.
رییس پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد بیمارستان شریعتی هم چنین به فعالیت های آتی این مرکز اشاره کرد و افزود: پرداختن به بیماری های کبد چرب، رفلاکس معده و هپاتیت از برنامه های آتی تحقیقاتی است.
ملک زاده ادامه داد: از مهم ترین مشکلاتی که در زمینه این بیماری ها وجود دارد این است که پزشکان به جای این که به فکر ( یافتن راههای) سلامت مردم باشند به فکر درمان بیماران هستند.


[ سه شنبه 91/2/19 ] [ 4:57 عصر ] [ بهرام میرمحمدیان ] [ نظرات () ]
 

پروتئین سویا علائم بیماری کبد چرب را کاهش می‌دهد

پروتئین سویا علائم بیماری کبد چرب را کاهش می‌دهد

سویا در واقع بخشی از عملکرد مسیر سیگنال دهی اصلی در کبد  را دوباره بکار می‌اندازد...
سویا - کبد چرب - پروتئین -

آشنایی با خواص درمانی کنجد

آشنایی با خواص درمانی کنجد

کنجد خواص درمانی چشمگیری دارد. منبع غنی اسید آمینه کنجد رشد تومورها را متوقف می‌کند و به رفع مسمومیت کبد و کلیه‌ها و بهبود سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.
روغن کنجد - کنجد -

مسمومیت شدید با مصرف داروهای لاغری

مسمومیت شدید با مصرف داروهای لاغری

درمان چاقی به عنوان یکی از مسائل مهم اجتماعی و پزشکی مطرح است ضمن اینکه باید توجه داشت بهترین روش درمان چاقی رژیم غذایی به همراه ورزش است
لاغری - داروی لاغری - کبد - چاقی -

مصرف بی رویه آسپرین به کبد آسیب می رساند

مصرف بی رویه آسپرین به کبد آسیب می رساند

مصرف بیش از حد مشکلاتی را به همراه دارد و اگر دارو کمتر از مقدار تجویز شده هم مصرف شود مانع از اثر بخشی دارو می شود.
آسپرین - کبد - آنتی بیوتیک -

ورم های بدن خبر از بیماریهای کبد می دهد

ورم های بدن خبر از بیماریهای کبد می دهد

بیماری های کبدی با بروز تورم بدن در ارتباط هستند و تشخیص به موقع آن در درمان و افزایش زندگی بیمار نقش موثری دارد.
کبد - ورم شکم -

افزایش بی‌سابقه مرگ در اثر بیماری‌های کبدی در انگلستان

افزایش بی‌سابقه مرگ در اثر بیماری‌های کبدی در انگلستان

بر اساس آمار جدید سازمان خدمات بهداشتی بریتانیا (ان اچ اس)، ، میزان مرگ و میر بر اثر بیماری‌های کبدی در انگلستان، در کمتر از یک دهه 25 درصد افزایش داشته است.
کبد - الکل - کبد چرب -

تغذیه و کبد چرب

تغذیه و کبد چرب

منظور از کبد چرب ،رسوب چربی در کبد است که پیدایش آن در افراد چاق ،مبتلایان به دیابت و چربی خون بالا و بی تحرک ، بیشتر دیده می شود .
کبد چرب - تغذیه -

چه افرادی بیشتر مستعد ابتلا به کبد چرب هستند؟

چه افرادی بیشتر مستعد ابتلا به کبد چرب هستند؟

 متخصصان تغذیه و سلامت تاکید دارند به طور کلی افرادی که اندازه دور شکم آنها افزایش پیدا می‌کند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کبد چرب هستند.
کبدچرب - کبد - چاقی -

70 تا 80 درصد بیماران مبتلا به کبد چرب نشانه‌ای ندارند!

70 تا 80 درصد بیماران مبتلا به کبد چرب نشانه‌ای ندارند!

وقتی چربی کبد از حدی بیشتر می‌شود، بیمار به اختلال "کبد چرب ملتهب" و حتی هپاتیت مبتلا می‌شود و پس از مدتی امکان دارد دچار نارسایی کبد گردد که به آن "سیروز کبدی"...
کبد - کبد چرب - پنج گیاه -

رژیم غذایی برای کبد چرب

رژیم غذایی برای کبد چرب

پژوهشگران معتقدند، چربی زیاد به کبد آسیب می‌رساند. در افراد چاقی که به بیماری کبد چرب مبتلا نیستند، چربی موجود در غذا در نهایت به کبد می‌چسبد و به...
کبد چرب - تغذیه - رژیم غذایی برای کبد چرب -

آیا کبد چرب درمان دارد؟

آیا کبد چرب درمان دارد؟

 عصاره بعضی گیاهان داروی بسیار موثری برای درمان  انواع بیماریهای کبدی است و مخصوصا کبد چرب را به سهولت درمان مینماید.
کبد چرب - کبد -

برخی کربوهیدرات‌ها با کبد دشمن‌اند!

برخی کربوهیدرات‌ها با کبد دشمن‌اند!

سیب‌زمینی، برنج بدون سبوس و نان‌های سفید؛ محققان بین این خوراکی‌ها و تخریب بافت کبد رابطه‌ای پیدا کرده‌اند.
کبد - تغذیه -

کم‌تحرکی و مصرف فست‌فودها عامل بروز بیماری کبدچرب در جوانان

کم‌تحرکی و مصرف فست‌فودها عامل بروز بیماری کبدچرب در جوانان

رییس جامعه پزشکان متخصص داخلی، مصرف فست‌فودها و عدم تحرک را عامل بروز بیماری کبد چرب خصوصا در میان قشر جوان دانست.
کبد چرب - چاقی -

بیماری کبد چرب غیرالکلی خطر مرگ را افزایش نمی‌دهد

بیماری کبد چرب غیرالکلی خطر مرگ را افزایش نمی‌دهد

 پزشکان آمریکایی می‌گویند: بیماری کبد چرب غیرالکلی که در بین افراد چاق و مبتلا به امراض قلبی شایع است در افزایش خطر مرگ این بیماران تاثیری ندارد.
کبد چرب - کبد چرب غیرالکلی -

مصرف پیاز، چای سبز و عصاره برگ زیتون می تواند به مبارزه با چاقی کمک کند

مصرف پیاز، چای سبز و عصاره برگ زیتون می تواند به مبارزه با چاقی کمک کند

پژوهشگران علوم پزشکی می گویند نتایج تحقیقات آنان نشان داده است که مصرف پیاز، چای سبز و عصاره برگ زیتون می تواند به مبارزه با چاقی و بیماری های مرتبط با اضافه وزن...
چاقی - کبد چرب - قلب - دیابت -

با مصرف این موادغذایی کبد سالمی داشته باشیم

با مصرف این موادغذایی کبد سالمی داشته باشیم

 یک محقق طب اسلامی گفت: مصرف خاکشیر، اسفرزه، انار، کاسنی، آب زرشک، برگه هلو، آش جو، نان جو و شاه توت به پاکسازی و سلامت کبد کمک می‌کند.
کبد - تغذیه - طب سنتی -

چگونه جلوی قار و قور شکم را بگیریم؟

چگونه جلوی قار و قور شکم را بگیریم؟

یک متخصص گوارش و کبد با بیان اینکه«بیشترین چیزی که باعث افزایش گاز معده و نفخ می شود نوع غذا و نحوه غذا خوردن فرد است» گفت:«افراد مبتلا نباید از غذاهایی که...
شکم - صدای شکم - غرغر شکم - قار و قور شکم -

بیماری «کبد چرب» در کمین ایرانی ها

بیماری «کبد چرب» در کمین ایرانی ها

رییس انجمن «گوارش و کبد ایران» از ابتلای 30 درصدی مردم کشور به بیماری «چاقی کبدی» خبر داد و افزود: بیشتر این بیماری ها بر اثر پرخوری و چاقی اتفاق می افتد
کبد - کبد چرب -

چاقى چیست و چه عوارضی دارد ؟

چاقى چیست و چه عوارضی دارد ؟

برای تعریف چاقی از نمایه توده بدن (BMI ) استفاده می کنند که که این نمایه از تقسیم وزن ( بر حسب کیلو گرم ) بر حاصل ضرب قد بر حسب متر در خود بدست می آید .
کبد چرب - چاقی - چربی -

کاسنی قلب ، کبد و کلیه را فعال می کند

کاسنی قلب ، کبد و کلیه را فعال می کند

گیاه کاسنی بیماری های کبدی را برطرف و فعالیت قلب و کلیه را تقویت می کند و از ابتلا ء به قولنج جلوگیری می نماید و مسکن تب های طولانی مدت است.
کاسنی - کبد -


[ سه شنبه 91/2/19 ] [ 4:52 عصر ] [ بهرام میرمحمدیان ] [ نظرات () ]

کبد و بیماری های آن

کبد (جگر) اندام مهمی در بدن است که بدون آن ادامه حیات غیرممکن است. پانکراس(لوزالمعده) و کبد، نقش مهمی در هضم و متابولیسم مواد غذایی به‌عهده دارند. کیسه‌ی صفرا نیز اگر چه اندامی مهم است، ولی بدن به‌خوبی خود را با فقدان آن، تطبیق می‌دهد. آگاهی از ساختمان و عملکرد این اندام‌ها بسیار مهم و با ارزش است.

فیزیولوژی و عملکرد کبد:

کبد به وزن تقریبی 1500 گرم، بزرگترین غده‌ی بدن است و دو لوب اصلی، راست و چپ دارد.

کبد از دو منبع خونی تغذیه می شود:

شریان کبدی، که یک سوم خون کبد را تامین می‌کند و از آئورت منشا می‌گیرد، و ورید باب که دو سوم خون کبد را تامین می‌کند و خون گرفته شده از لوله ی گوارش را به آن می‌رساند. مجموعه‌ای از مجاری صفراوی نیز در کبد وجود دارند که صفرا (که منشأ آن سلول های کبدی است) از طریق این مجاری خارج می‌شود.

کبد قادر به تولید مجدد خود می‌باشد. وجود 20- 10 درصد از کل کبد برای ادامه‌ی حیات کافی است؛ ولی با خارج کردن آن از بدن، مرگ در عرض24 ساعت اتفاق می‌افتد. کبد برای انجام بیشتر اعمال متابولیک بدن ضروری بوده و بیش از 500 عمل مختلف را انجام می‌دهد.

کارهای اصلی کبد عبارت‌اند از:

- متابولیسم کربوهیدرات، پروتئین و چربی؛

- ذخیره و فعال کردن ویتامین‌ها و مواد معدنی؛

- تبدیل آمونیاک به اوره؛

- متابولیسم استروئیدها؛

- عمل کردن به‌عنوان یک صافی؛برای محافظت در برابر سیل مواد مضری که به‌ خون سرازیر می‌شوند.

کبد صفرا تولید می‌کند، نمک‌های صفراوی برای هضم و جذب چربی و ویتامین‌های محلول در چربی استفاده می‌شوند و بیلی روبین محصول نهایی انهدام گلبول‌های قرمز، در کبد ترکیب شده و از طریق صفرا دفع می‌شود.

هپاتیت A از طریق خوردن مواد آلوده مثل: آب و غذای آلوده به فاضلاب انتقال می‌یابد.

هپاتیت حاد ویروسی:

این بیماری یک التهاب شایع کبد‌ی است که به وسیله‌ی ویروس‌های هپاتیتE A,B ,C ,D, ایجاد می‌گردد.

هپاتیت A از طریق خوردن مواد آلوده مثل: آب و غذای آلوده به فاضلاب انتقال می‌یابد. بی‌اشتهایی شایع‌ترین علامت آن است. سایر علایم آن شامل تهوع، استفراغ، درد در ناحیه بالایی شکم، و ادرار تیره و زرد می‌باشند. بهبودی معمولاً کامل بوده و عوارض طولانی مدت به ندرت دیده می‌شود.

هپاتیتC ,B می‌توانند به‌صورت مزمن در آمده و افراد مبتلا می توانند ناقل بیماری شوند. این دو نوع بیماری از طریق خون، محصولات خونی، منی و بزاق انتقال می‌یابند. به‌عنوان مثال سوزن آلوده، انتقال خون یا جراحات باز که باعث پاشیده شدن خون به دهان و چشم‌ها می‌گردد، هم‌چنین تماس جنسی، از راه‌های انتقال هستند. هپاتیت مزمن فعال، می‌تواند منجر به سیروز و نارسایی کبدی گردد.

ویروس هپاتیت D برای بقا و انتقال، به ویروسB متکی است. این بیماری می‌‌تواند همزمان با هپاتیت B، ایجاد شود. این بیماری معمولاً به صورت مزمن در می‌آید.

هپاتیت که بیشتر در کشورهای جنوبی، شرقی و مرکزی آسیا، شرقی و غربی آفریقا گزارش شده است از طریق دهانی – مدفوعی انتقال می‌یابد و به نظر می‌آید که آب آلوده در مناطق پرجمعیت ساکن در شرایط غیربهداشتی، می‌تواند منبع عفونت باشد.

هپاتیتE معمولاً به صورت حاد دیده می‌شود.

هپاتیتC ,B می‌توانند به‌صورت مزمن در آمده و افراد مبتلا می توانند ناقل بیماری شوند. این دو نوع بیماری از طریق خون، محصولات خونی، منی و بزاق انتقال می‌یابند.

عوارض عمومی هپاتیت حاد و ویروسی در چهار مرحله ظاهر می‌شوند:

مرحله اول: (پیش عارضه) شامل تب، درد مفاصل، آرتریت، قرمز شدن پوست و ادم می‌باشد.مرحله دوم: که در آن بی قراری، خستگی، درد عضلانی، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ، تغییر حس چشایی، و اختلال نسبی در تکلم وجود دارد.مرحله سوم: زردی ظاهر می شود.مرحله آخر یا مرحله بهبودی: زردی و سایر عوارض فروکش می‌کند.

بهبودی کامل در 95 درصد مبتلایان به هپاتیت A و 90 درصد افراد مبتلا به هپاتیت B حاد حاصل می‌گردد،اما فقط 30- 15 درصد افراد مبتلا به هپاتیت C بهبودی کامل می‌یابند. هپاتیت E معمولاً به صورت مزمن در نمی‌آید و نتایج آزمایش‌ها نشان داده که کارکرد کبد، بعد از 6 هفته به حالت عادی برمی‌گردد.

سیروز کبدی:

بیماری مزمن کبدی است که به دلیل افزایش بافت فیبری، ساختمان طبیعی آن نابود می‌شود و می‌تواند در نتیجه‌ی ابتلا به بیماری‌های کبدی مثل هپاتیتB ، بیماری کبد الکلی (بیماری ناشی از مصرف زیاد الکل) و بیماری‌های خود ایمنی باشد.

سیروز، تظاهرات بالینی متعددی دارد که عبارت‌اند از:

- سوء تغذیه

- جمع شدن آب در شکم (آسیت)

- آنسفالوپاتی کبدی

- تغییرات قند خون و...

تغذیه درمانی صحیح می‌تواند در کاهش بروز عوارض موثر باشد، ولی دریافت کافی مواد مغذی به دلیل بی‌اشتهایی، تهوع و فقدان حس چشایی مشکل است.

تعداد وعده‌های غذایی بیشتر و کوچک تر، بهتر از 3 وعده غذایی تحمل می‌شوند. مکمل‌های مایع خوراکی نیز باید دریافت گردد و تغذیه‌ی اضافی هم در بیماران مبتلا به سوء تغذیه و هم‌چنین در افرادی که در معرض خطر عوارض کشنده‌ی بیماری هستند، در نظر گرفته شود.


[ سه شنبه 91/2/19 ] [ 4:50 عصر ] [ بهرام میرمحمدیان ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By SibTheme :.

درباره وبلاگ

موضوعات وب
امکانات وب


بازدید امروز: 38
بازدید دیروز: 36
کل بازدیدها: 874547